Evde Fizik Tedavi Hareketleri

Evde Fizik Tedavi Hareketleri

Bu yazımızda size bazı evde fizik tedavi hareketleri göstereceğiz. Evde fizik tedavi egzersizleri sağlığınız açısından fizyoterapistiniz tarafından belirlenmelidir. Doğru egzersizin çalışılmaması veya yanlış egzersiz seçimi hastanızı fiziksel durumunu geriye götürebilir. Rasgele yapılan egzersiz seçimi spastisitesi olan bir hastanın kasılmalarını arttırabilir, ortopedik bir hastanın ağrılarını dayanılmaz seviyeler çıkarabilir, serebral palsili bir çocuğun motor gelişimde geri kalmasını hızlandırabilir. Lütfen bunun bilincinde olarak hareket edin.

 

Bacak karına germe egzersizi. Bacağınızı karnınıza doğru çekin ve 30 saniye tutun. Bu egzersizi 3 set tekrarlayın.

 

Sırt ekstansiyonu egzersizi. Dirseklerinizin üzerine sırtınızı ve boynunuzu kaldırarak doğrulun.10 saniye bekleyin ve yüz üstü yatın. 10 tekrarlı yapabilirsiniz.

 

Hamstring germe egzersizi. Fotoğraftaki pozisyondayken, ellerini bacağınızda sürüyerek ayak bileğinize ulaşmaya çalışın. Son noktaya geldiğinizde 30 saniye bekleyin ve yavaşça geri eski pozisyonunuza gelin. 3-4 tekrarlı yapabilirsiniz.

 

Pelvik tilt egzersizi. Adım 1: Öne tilt- Kalçalarınızı ve kalçanızı mindere bastırarak, karnınızı olabildiğince yüksek tutun (alt sırtınızı). Beş ila on saniye bekleyin, sonra gevşeyin. Adım 2: Arkaya tilt- Karın kaslarınızı sıkılaştırarak ve pelvis kemiğinizi hafifçe bükerek zemine karşı sırtınızı düzleştirin. Beş ila on saniye bekleyin, sonra gevşeyin. 10 tekrarlı yapabilirsiniz.

 

Piriformis gevşetme. Bir bileğinizi diğer ayağınızın dizinin biraz yukarısına koyun. Alttaki bacağı iki elinizin yardımıyla karnınıza doğru çekin. 30 saniye tutun. 3-4 tekrarlı ve çift taraflı olarak yapabilirsiniz.

 

Bebek pozu hareketi. Dizüstü pozisyondan fotoğraftaki konuma gelin. Alnınız yerde olsun. 30 saniye durun. Sonra dizüstü pozisyona tekrar gelin. 3-4 tekrarlı yapabilirsiniz.

 

Kedi – deve egzersizi. Sırt kaslarınızı nefes alarak fotoğraftaki pozisyona getirin.

 

Kedi – deve egzersizi. Bir önceki fotoğraftaki pozisyondan nefes vererek bu fotoğraftaki kedi pozisyonuna gelin. 10-20 tekrarlı yapabilirsiniz.

Yazar hakkında

Uzm. Fzt. Onur Ertuğrul administrator

10 yorum

hande erbayYayın tarihi12:37 am - Kas 28, 2018

Bel ağrılarında bu egzersizleri yapabilir miyim?

Yasemin TaşdanYayın tarihi8:27 pm - Ara 1, 2018

bel fıtığında bu egzersizleri yapabilir miyiz?

    OnurYayın tarihi8:29 pm - Ara 1, 2018

    Bel fıtığı hastanız önce değerlendirilmeli, kişiye özel egzersiz reçetesi çıkartılmalı. İnternetten bakarak seçtiğiniz egzersizleri yapmanızı tavsiye etmem.

AyşenerYayın tarihi6:47 pm - Ara 23, 2018

Plates hareketleri bunlar mı?

BİROL DİZDARYayın tarihi6:30 pm - Oca 7, 2019

Her sabah uyanma saatinden bir saat evvel bel ağrısı çekiyorum. Bel fıtığı yok. Ağrı ayağa kalkınca geçiyor. Doktorlar bir çare bulamadılar. Ne olabilir?

Bir cevap yazın